Het verschil tussen multiplank en lamelparket

Wanneer u een houten vloer in uw woning wilt hebben, kunt u bij Houtwaerd kiezen uit verschillende soorten vloeren. De massieve houten vloer is de bekendste en het meest eenduidig: iedere plank bestaat uit één stuk hout.

 

De parketvloer, of lamelparket, is daarentegen een combinatie van een massief houten toplaag, een laag dwarslatten en een contrafineerlaag. De multiplank bestaat uit twee lagen: de massieve toplaag en een multiplex laag die nauwelijks uitzet of krimpt. Drie verschillende technieken, waarvan de multiplank en lamelparket het meest op elkaar lijken. Maar wat zijn de verschillen? U leest het in dit artikel.

Verschil multiplank en lamelparket

Het grootste verschil tussen de multiplank en lamelparket wordt zichtbaar als u de plank doormidden zaagt. De twee lagen van de multiplank hebben dezelfde uitwerking als de drie lagen van lamelparket, maar beide oplossingen maken gebruik van compleet verschillende technieken. De multiplank is afhankelijk van de multiplex laag die niet of nauwelijks werkt. Hoge kwaliteit multiplex vermindert het krimpen en uitzetten met 85%. Hierdoor kunt u bij een zwevende vloer de vloerdelen aan elkaar verlijmen om krimpnaden onzichtbaar te maken. Bovendien maakt dit de vloer zeer geschikt voor vloerverwarming.

Toplaag bij lamelparket

Bij lamelparket wordt gebruik gemaakt van een toplaag. Dit is een massief houten laag die de vloer de gewenste uitstraling geeft. Daaronder ligt een tussenlaag, bestaande uit dwarslatten van meestal grenen of vurenhout, die het uitzetten en krimpen van het parket vermindert. De onderste laag is de contrafineerlaag. Deze bodemlaag biedt tegenspanning aan de spanning die de toplaag veroorzaakt. Hierdoor trekt de plank niet krom. De voordelen zijn vergelijkbaar met die van de multiplank, het verschil zit ‘m vooral in de opbouw.

Waar moet u op letten?

Hoewel vloeren van multiplank en lamelparket niet veel van elkaar verschillen in voor- en nadelen, zijn er toch enkele aandachtspuntjes. De kwaliteit van het multiplex kan variëren. Alleen bij hoogwaardig multiplex bent u verzekerd van een ijzersterke multiplank die niet krimpt of uitzet. Bij Houtwaerd leveren we uitsluitend multiplank vloeren van topkwaliteit. In appartementen is het leggen van een goedgekeurde geluiddempende ondervloer overigens verplicht, dus dat is ook zeker iets om rekening mee te houden.

Kom langs bij Houtwaerd en kies uw vloer

Het verschil tussen multiplank en lamelparket is nu duidelijk, maar voor welk type vloer kiest u? Bij Houtwaerd vindt u een ruim assortiment aan houten vloeren. Kom langs bij Houtwaerd Showroom Alblasserdam aan de Kelvinring 22 om de mooiste vloer uit te kiezen en meer te weten te komen over de eigenschappen van onze vloeren. Onze specialisten vertellen u graag hoe u met onze vloeren uw interieur een prachtige metamorfose geeft.