Houten vloer onderhoud

Hoe lang wilt u genieten van uw nieuwe vloer? Door regelmatig houten vloer onderhoud uit te voeren met het juiste onderhoudsmiddel vertraagt u het slijtageproces aanzienlijk. Hierdoor kunt u langer genieten van uw - nieuwe - vloer. De grote renovatiebeurt stelt u hierdoor aanmerkelijk langer uit.

Een eiken houten parket vloer: voor veel mensen een droom. Maar hoe onderhoudt en reinigt u uw houten vloer? En hoe zorgt houten vloer onderhoud ervoor dat uw houten vloer er mooi uit blijft zien? Leest u hieronder verder voor het antwoord op deze vragen.

Waarom moet ik mijn houten vloer goed onderhouden?

Het onderhouden van uw eiken parket vloer is heel belangrijk. Daarmee zorgt u ervoor dat de vloer er mooi uit blijft zien. Maar hoe pakt u dit goed aan? De masterolie waar de houten vloer in de fabriek mee is behandeld moet na het leggen nog worden ‘afgesloten’. Dit is het nogmaals oliën van de vloer met een onderhoudsolie. Het is aan te raden om dit minimaal elk jaar te herhalen. Hebt u een huishouden met kinderen en huisdieren? Dan wordt de vloer intensiever belopen. Dus raden we het aan om het onderhouden met olie elk half jaar te herhalen zodat de eiken parket vloer extra wordt beschermd.

Houten vloer onderhoud in gezinssituatie

Het goed onderhouden van een houten vloer is in een gezinssituatie nog belangrijker doordat er meer van de vloer gevraagd wordt. U kunt ook een houten vloer bestellen die al twee keer geolied is in de fabriek. Het is dan in principe niet nodig de vloer na het leggen direct nogmaals te oliën. Onze specialisten kunnen u hierover adviseren. Meestal is het niet nodig, het kan echter toch aangeraden worden doordat er tijdens het leggen meer stof en ander vuil is vrijgekomen. Eventueel reinigen door middel van dweilen kan dan ook voldoende zijn. Bij het goed onderhouden van uw eiken parket vloer moet u letten op twee dingen: het schoonmaken van de vloer en het oliën.

Hoe maak ik mijn eiken parket vloer schoon?

Om zo lang mogelijk van uw vloer te genieten is het belangrijk om uw eiken parket vloer vrij van allerlei vuil te houden. Voordat u een houten vloer kunt oliën of kunt dweilen is het raadzaak om eerst de vloer schoon te maken. Hoe u dit doet? Simpel: goed stofzuigen. Zand en kleine steentjes zijn de grootste sluipmoordenaars van een houten vloer. Het is de kunst om te voorkomen dat dit de toplaag van de vloer beschadigt. Dit kunt u doen door een schoonloopmat bij iedere deur die naar buiten gaat neer te leggen, zoals de voordeur en de tuindeur.

Daarnaast is regelmatig stofzuigen belangrijk. Hierdoor hebben korrels zand geen kans om te schuren in de zeeplaag. Als dit wel gebeurt kan het zand ook de toplaag van de houten vloer aantasten. Voorkomen dus want hoe minder zand op de vloer terecht komt, hoe minder onderhoud de eiken parket vloer nodig heeft. Ook bij houten vloer onderhoud geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus regelmatig stofzuigen en goede schoonloopmatten gebruiken. Op deze manier krijgt het zand dat toch binnen gekomen is minder kans om uw vloer te beschadigen.

Een houten vloer dweilen

Soms moet u natuurlijk ook een houten vloer schoonmaken. We begrijpen dat dit een beetje spanning oplevert. U wilt natuurlijk niet uw eiken parket vloer beschadigen tijdens het houten vloer onderhoud.

 

·         Bij houten vloeren is het belangrijk dat er weinig temperatuurverschillen in huis zijn

·         Zorg er voor dat de vloer niet langdurig nat blijft en dat u deze niet te vochtig maakt

·         Plasvorming op een eiken parket vloer is een absolute no go

·         Gebruik lauw/koud water

·         Voeg een klein dopje natuurzeep toe aan het dweilwater

Onderhoudsmiddelen voor houten vloer onderhoud

Bij Houtwaerd Vloeren werken we uitsluitend met kwaliteitsmiddelen in ons onderhoudsassortiment. Die zijn perfect afgestemd op uw oorspronkelijke afwerklaag, zodat u verzekerd bent van het beste resultaat. Natuurlijk geven we u hierbij graag een passend advies. Daarnaast is het belangrijk om uw nieuwe vloer te beschermen tegen schade door verplaatsingen van uw meubels. Wij realiseren ons dat uw meubelen lelijke krassen en deuken aan uw vloer kunnen toebrengen. Via Scratch No More kunt u degelijke en professionele maatwerk beschermmiddelen bestellen waarmee u uw vloer in topconditie houdt.

Welke schoonmaakmiddelen niet gebruiken

Gebruikt u bij het houten vloer onderhoud absoluut geen allesreiniger of dergelijke schoonmaakmiddelen. Deze middelen zijn erg slecht voor vloeren en zullen een eiken parket vloer beschadigen. Dit geldt ook PVC vloeren en laminaat vloeren. Het kan de kleur van de vloer aantasten, vlekken veroorzaken of de vloer zelfs onherstelbaar beschadigen.

Andere tips om uw vloer goed te houden zijn:

·         Het aanbrengen van een degelijke bescherming onder stoelen, tafels en kasten ter voorkoming van krassen

·         In het eerste halfjaar geen kleden neerleggen in verband met het verkleuren van uw vloer

·         Een goede en degelijke droog-/schoonloopzone gebruiken bij de entree van uw woning

·         Bloembakken en drinkbakjes van huisdieren niet rechtstreeks op de vloer plaatsen

Meer weten?

Maak gebruik van onze expertise en liefde voor het vak. Wij staan u graag te woord. Kom gezellig langs in onze showroom in Alblasserdam. Wij nemen de tijd voor u, geen opdringerige verkopers, maar een rustig adviesgesprek waarin we u zo goed mogelijk zullen helpen. U kunt ook online een offerte aanvragen via de button hieronder.