Houten vloer onderhouden

Tips en tricks voor het onderhoud van uw houten vloer. Een mooie vloer is een grote investering en gaat lang mee. Het is één van de meest bepalende elementen op het gebied van de look, feel en zelfs akoestiek van uw woonruimte.

Een houten vloer is zo’n beetje de meest luxueuze vloer die u zich kunt wensen. Bijvoorbeeld een multiplank, tapis of massief houten vloer. Daarom wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft en tussentijds zo min mogelijk onderhoudsbeurten nodig heeft. Een houten vloer onderhouden is relatief eenvoudig. Ze vergen in principe weinig onderhoud, maar toch is het goed om met een aantal dingen rekening te houden, want u weet maar nooit. Met de hieronder beschreven tips gaat de vloer een leven lang mee.

Voorzorgsmaatregelen

·        Vermijd het dragen van naald- en stilettohakken, deze kunnen putten in de vloer veroorzaken

·        Plaats beschermende dopjes onder het meubilair en vervang deze regelmatig

·        Kies voor een bureaustoel met rubberen wieltjes die de vloer niet beschadigen. Is uw bureaustoel met metalen of plastic wieltjes toch te comfortabel om te vervangen? Plaats de stoel dan op een beschermende mat

·        Zet bloempotten op onderzetschotels of een verhoging zodat er geen water op de vloer blijft staan, en opdat de potten geen krassen maken

·        Plaats voldoende veegmatten: binnengelopen zand kan als schuurmiddel werken en de vloer beschadigen

·        Zorg voor een goede klimaatbeheersing. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de vloerdelen gaan uitzetten, terwijl een te droge omgeving de planken doet krimpen. De optimale luchtvochtigheid bij een houten vloer ligt tussen de 50% en 60% met een temperatuur van 20 graden Celsius

·    Universele oplossing die niet alleen elk type vloer beschermt, maar ook nog eens een trendy aanvulling op uw interieur kan zijn: het gebruik van een vloerkleed. Veelgebruikte delen van de ruimte zoals de zithoek of de eettafel vertonen sneller slijtage op de vloer; dit zijn dus perfecte locaties om op te leuken met een vloerkleed dat perfect past bij uw inrichting

Houten vloer onderhouden

Doorgaans heeft een houten vloer weinig onderhoud nodig. Om de vloer stofvrij te houden kunt u met stofwisdoekjes de vloer afnemen. Gebruik zeker geen bezem met harde borstels, deze kunnen krassen veroorzaken.

Periodiek houten vloer onderhouden

Afhankelijk van de afwerking van de vloer kunt u de houten vloer periodiek onderhouden om de afwerking mooi te houden en bij te werken. Heeft u een gelakte houten vloer? Verzorg deze dan een paar keer per jaar met een polish zodat de laklaag langer mooi blijft. Hierbij heeft u de keuze uit een polish met zijdeglans of een polish met een matte look—welke het beste bij jouw vloer past. Heeft u een houten vloer die is afgewerkt met een oliebehandeling? Gebruik dan een onderhoudsolie om deze mooi te houden. Ook voor het schoonmaken van uw houten vloer bestaan speciale reinigingsmiddelen die het vuil verwijderen terwijl de toplaag mooi blijft. Let wel op met het onderhoudsmiddel dat u gebruikt want bij elke afwerking horen weer andere onderhoudsmiddelen.

Slijtkans

Zelfs met al deze voorzorgsmaatregelen en periodiek onderhoud zal een houten vloer op den duur gaan slijten. Hout blijft per slot van rekening een natuurproduct. Om uw vloer weer nieuw leven in te blazen kunt u na verloop van tijd besluiten om uw houten vloer te laten onderhouden. Hierbij wordt uw vloer opnieuw opgeschuurd en afgewerkt, zodat deze er weer jaren tegenaan kan. Mocht uw vloer toe zijn aan complete opknapbeurt of zelfs een tweede leven, dan kunt u altijd geheel vrijblijvend een offerte voor parketrenovatie bij ons aanvragen.

Advies

Bij Houtwaerd nemen we graag alle tijd om u van goed advies te voorzien. Bij Houtwaerd begrijpen we ook dat de prijs een belangrijke overweging is bij het houten vloer onderhouden. Wij hanteren dan ook scherpe tarieven voor onze diensten als uw houten vloer onderhouden. Zo helpen wij onze klanten om een bewuste en afgewogen keuze te maken tegen de juiste prijs waarvan u lang plezier hebt en houdt. Wij garanderen u in alle gevallen gedegen advies. Heeft u vragen neem dan contact met ons op. 

Houtwaerd. Houten Vloeren met Karakter!