Parketvloer en vloerverwarming

Bent u op zoek naar een nieuwe parketvloer en wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn in combinatie met vloerverwarming? De meeste parketvloeren gaan tegenwoordig uitstekend samen met vloerverwarming, vloerkoeling en ook met warmte-win installaties. 

Hier leest u alles over de talloze mogelijkheden van de combinatie van een parketvloer met vloerverwarming. En we geven u tips en adviezen voor jarenlang plezier. Uiteraard kunnen wij u als parketspecialist maatwerkadvies geven toegespitst op uw persoonlijke situatie.

Nooit meer koude voeten

Een parketvloer met vloerverwarming is een geslaagde combinatie. Steeds vaker wordt op vloerverwarming een parketvloer gelegd. Dat is logisch want een parketvloer is niet alleen mooi, deze is ook nog eens duurzaam en behaaglijk. Parketvloeren hebben een warmteweerstand / Rc-waarde lager dan 0,13 [m²K/W]. Hout is een natuurproduct. Geen enkele parketvloer is hetzelfde - ieder stukje hout heeft zelfs zijn eigen kenmerken. Houtsoort, oppervlaktebewerking, afwerking en de manier van leggen maken dat elke houten vloer zich anders gedraagt. Juist die unieke uitstraling geeft hout zoveel charme. Uw parketvloer krijgt door het gebruik steeds meer karakter en wint door de jaren alleen maar aan schoonheid.  

Een parketvloer is duurzaam en mooi

Het is bekend dat hout warmte langer vasthoudt dan dat andere materialen dit doen. Kies dus gerust voor een houten parketvloer bij uw vloerverwarming. En kiest u voor een parketvloer waarvan het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen dan kiest u ook nog eens voor een milieuvriendelijk product. Daarmee houdt u schadelijke stoffen dus buiten de deur.

Mogelijkheden van parketvloeren op vloerverwarming

Met de juiste keuzes en legwijze is het leggen van een parketvloer op vloerverwarming heel goed mogelijk. De meest gekozen houtsoort is eiken in al haar kleuren en uitvoeringen. Maar u kunt uit meer houtsoorten kiezen. Welke houtsoorten dat zijn leest u hier. Houdt u er rekening mee dat uw parketvloer in combinatie met vloerverwarming extra aandacht nodig heeft bij het installeren. Laat daarom uw parketvloer leggen door de ervaren en deskundige parketteurs van Houtwaerd B.V. 

Voordelen

Om lang en zorgeloos te kunnen genieten van de parketvloer op vloerverwarming hebben wij een paar kenmerken voor u op een rijtje gezet. 

• Altijd warm en behaaglijk in huis

• Kies wat u mooi vindt

• Veel houtsoorten zijn geschikt voor parket en vloerverwarming, zelfs meer dan u denkt

Kenmerken Parketvloer en vloerverwarming

Geschikt voor vloerverwarming

Gelukkig is de eiken parketvloer erg populair in Nederland, want deze houtsoort achten wij zeer geschikt voor de combinatie met vloerverwarming. Hebt u liever iets anders? Fraaie tropische houtsoorten als merbau, teak, afzelia en kambala geven veel kleur aan uw vloer en gedragen zich behoorlijk stabiel onder de juiste omstandigheden. Minder stabiele houtsoorten, zoals maple, beuken, jatoba, robijn en essen raden wij af als toepassing in combinatie met vloerverwarming. 

Vloerverwarming in of op de dekvloer?

Als u op zoek gaat naar vloerverwarming hoort u vaak termen als droogbouwsystemen, natte systemen, isolatieplaten, dekvloeren, elektrische vloerverwarming et cetera. Uiteindelijk zal de vloerverwarmingskeuze te maken hebben met uw woonsituatie en budget. Wij geven u graag maatwerk advies afgestemd op uw woonsituatie. 

Natte systemen in de dekvloer

Dit wordt ook wel een traditionele vloerverwarming genoemd. Bij deze meest gebruikte vorm van vloerverwarming liggen de buizen op de constructievloer en zijn deze afgedekt met een dikke laag zandcement of anhydriet. Deze afwerklaag is minimaal vijf cm dik waardoor de leidingen onder het vloeroppervlak liggen. Na installatie moet de vloer goed drogen en uitharden voordat kan worden verwarmd. Hierna is een zeer nauwkeurig opstookprotocol vereist vóórdat we de parketvloer kunnen aanbrengen.

Droogbouwsystemen in kant-en-klare draagplaten

Draagplaten van kunststof of isolatiemateriaal worden direct op de cementen of houten draagvloer bevestigd. De platen hebben geconstrueerde geleidingen waarin onze specialisten de verwarmingsbuizen aanbrengen. Na plaatsing worden de buizen afgedekt met plaatmateriaal of ze worden geëgaliseerd. Draagplaten worden voornamelijk op houten vloeren en in renovatie toegepast. Doordat de platen dun zijn, is de warmtegeleiding goed. Binnen 24 uur kunt u beginnen met het verwarmen en het parket kan direct worden geplaatst. Houdt u na het aanbrengen van de parketvloer het opstookprotocol aan. Wij begeleiden u daarbij nadat we uw parketvloer in combinatie met vloerverwarming hebben gelegd.

Infrezen in bestaande afwerkvloer of in constructieve gipsvezelplaten

Met speciale machines worden sleuven gefreesd. Hierin worden de waterleidingen aangebracht. De leidingen worden hierna dichtgezet met een vulmiddel. Doordat de leidingen vlak onder de parketvloer liggen geeft deze vorm van vloerverwarming meer comfort en meer rendement. Geruststellend is dat we uw vloer met deze techniek niet verhogen. Hierdoor zijn er geen aanpassingen nodig aan uw deuren en kozijnen. Binnen 24 uur na plaatsing kunt u beginnen met het verwarmen en het parket kan direct worden geplaatst. Houdt u na het aanbrengen van de parketvloer het opstookprotocol aan. Wij begeleiden u daarbij nadat we uw parketvloer in combinatie met vloerverwarming hebben gelegd.

Elektrische vloerverwarming

Deze soort vloerverwarming werd oorspronkelijk vooral toegepast in kleine ruimtes zoals badkamers. Maar de ontwikkelingen gingen door en inmiddels is er een nieuwe generatie elektrische vloerverwarming op de markt die ook gebruikt kan worden als hoofdverwarming, in combinatie met een parketvloer. Let wel goed op dat er een extra ‘parket’ optie op de thermostaat aanwezig is. Deze optie beschermt de parketvloer voor plotselinge pieken in temperatuur. Het fijne hieraan is dat deze relatief eenvoudig te plaatsen valt. En u kunt direct beginnen met het verwarmen.

U hebt al vloerkoeling

Dat is om te beginnen al heel cool. In de zomer een aangename koele ruimte en in de winter comfortabel warm. Vloerkoeling is heel populair. Overal in dit artikel  waar u leest over vloerverwarming kunt u ook vloerkoeling lezen. De beschreven en voor vloerkoeling geschikte parket-en houtsoorten zijn hetzelfde en dat geldt ook voor de regels rondom luchtvochtigheid. 

U hebt een warmte-win installatie

Met een warmte-win installatie kiest u voor duurzaam. Ook hout is comfortabel en duurzaam. Hout is een natuurproduct met een zeer lage CO2 footprint. En kiest u voor een parketvloer waarvan het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen dan kiest u ook nog eens voor een milieuvriendelijk product.

U oriƫnteert zich nog op parket met vloerverwarming?

Hebt u nog geen vloerverwarming maar verheugt u zich op de comfortabele eigenschappen ervan? Bijna alle systemen zijn geschikt om een parketvloer op te leggen. De keuze zal mede bepaald worden door uw woonsituatie en -wensen. Wij informeren en adviseren u graag bij uw keuze voor een parketvloer met vloerverwarming. U bent welkom bij dé specialist in ambachtelijke houten vloeren