Verschil parket en houten vloer

Parketvloeren en houten vloeren lijken in vele gevallen ontzettend veel op elkaar. Vaak is het dan ook erg moeilijk om een juiste keuze te maken tussen de verschillende vloertypes. Het grootste verschil tussen een parket en houten vloer is dat een houten vloer niet bestaat uit verschillende lagen. De vloer is in zijn geheel gezaagd uit een boomstam.

Bij een parketvloer is dit niet het geval, deze bestaat namelijk in de regel uit verschillende lagen. Ook heeft een parketvloer een groef of veer. Wilt u nog meer te weten komen over de verschillen tussen een houten vloer en een parket? Of wilt u weten welke vloer in uw situatie het beste is? In dit artikel gaan we u er meer over vertellen.

De levensduur

De levensduur van zowel een parketvloer als van een – massieve – houten vloer hangt af van een aantal factoren. Zo is de levensduur van een houten vloer afhankelijk van bijvoorbeeld de kwaliteit of dikte van het hout, de belasting van de vloer en het onderhoud. In de meeste gevallen betekent dit dat de levensduur van een houtenvloer tussen de tien en zestig jaar lang is. Ook bij een parketvloer is er sprake van verschillende levensduren. Een massief houten parketvloer gaat het langst mee. Deze kan wel tot zestig jaar meegaan. Een fineerparket heeft daarentegen weer de kortste levensduur. Deze gaat slechts een tien tot vijftien jaar lang mee.

Het onderhoud

Een houten vloer heeft minder onderhoud nodig dan een parketvloer. Een houten vloer kunt met een stofzuiger en een natte dweil schoonmaken. Eén keer in de zoveel jaar is het goed om een houten vloer in de olie of in de was te zetten. Hierdoor blijft de vloer bijvoorbeeld vochtwerend en de juiste kleur behouden. Ook een parketvloer kan worden schoongemaakt met een stofzuiger en dweil. Het verschil tussen een parket en houten vloer is dat een parketvloer ongeveer twee keer per jaar moet worden onderhouden met was, olie of lak. Ook kunnen sommige parketvloeren worden opgeschuurd.

Beschadigingen

Beschadigingen op een houten vloer kunt u vaak afdoende en goed wegwerken. Deuken worden soms zelfs weggewerkt met bijvoorbeeld een strijkijzer en een natte doek. Ook krassen kunnen weggepoetst worden met was of olie. Parketvloeren zijn wat gevoeliger voor beschadigingen. Dit komt voornamelijk door de vrij strakke en gladde afwerking. Het is belangrijk dat een parketvloer goed wordt gezogen, zand kan bijvoorbeeld heel snel voor slijtage zorgen. Wilt u een vloer goed beschermen tegen krassen of beschadigingen? Dan is het verstandig om gebruik te maken van bijvoorbeeld meubeldoppen of meubelvilt.

De prijs

Dat een houten vloer in de meeste  gevallen een langere levensduur heeft en minder kwetsbaar is voor beschadigingen is ook te zien aan de prijzen. De prijzen van een houten vloer liggen tussen € 35,- en € 100,-. Dit hangt natuurlijk af van welk soort hout u neemt. Een massief parket is de duurste variant van de parketvloeren, deze kosten vaak tussen € 50,- en € 100,-. Een lamelparket, een andere soort parketvloer, is iets minder prijzig en kost tussen de € 40,- en € 60,-. De goedkoopste parketvloer is een fineerparket, deze kost tussen de € 25,- en € 40,-. De prijzen van zowel de parketvloeren als houten vloeren kunnen dus behoorlijk verschillen.

Luchtvochtigheid

Een massieve vloer reageert sterk op luchtvochtigheid. Parket bestaat eigenlijk uit een toplaag van massief hout. De onderlagen zijn van multiplex of van vurenhout. Deze staan ook wel bekend als respectievelijk multiplank en lamelplank. Het mooie van een vloer waar echt hout bij gebruikt wordt, is dat deze leeft. Luchtvochtigheid reageert bijvoorbeeld op hout. Een massieve vloer zal daarom sterker reageren op luchtvochtigheid dan een vloer waarbij gebruik is gemaakt van andere onderlagen.

Houten vloeren en vloerverwarming

Wist u trouwens dat een houten vloer ontzettend goed geschikt is in combinatie met vloerverwarming? Doordat een houten vloer een natuurproduct is, houdt deze de warmte lang vast en wordt de warmte voelbaar uitgestraald. Voorwaarde is wel dat er sprake is van een goede vloerisolatie. Laat de specialisten van Houtwaerd Vloeren u adviseren welke vloeren het meest geschikt zijn voor de toepassing met vloerverwarming.