Hoe kiest u de ideale houten vloer

De vloer is een van de belangrijkste keuzes van het huis en hout is een van de favoriete opties. Maar voordat een vloerbedekking wordt aangebracht, is het noodzakelijk om na te denken over verschillende aspecten alvorens een model te kiezen - van esthetiek tot verzorging en onderhoud. Met dat in gedachten hebben we deze gids opgesteld om u te helpen bij het kiezen en houten vloer kopen .

Hoofdverdiepings types

  • Massief: Samengesteld uit hele massieve houtlaminaten;
  • Multistrate: Samengesteld uit kleine gekruiste stroken massief hout, geselecteerd op kleur. Deze techniek garandeert stabiliteit aan de basis van de vloer en vermijdt het openen van spleten en krommingen.
  • Multigestructureerd: Met een structuur bestaande uit gedraaid tropisch hout en gekruiste herbebossingsbladen als basis. Deze structuur is gecoat met een laagje edelhout en krijgt lagen vernis en aluminiumoxide applicatie. Daarin is de weerstand hoog en de bescherming en glans groter.
  • Multilaminaat: Het is gebaseerd op een structuur die bestaat uit gedraaid tropisch hout en gekruiste herbebossingsfineer, gecoat met een minder dikke laag edel hout (laat geen revitalisatie toe).

Wat te overwegen bij de houten vloer kopen
Aangezien er verschillende soorten hout zijn, zijn er veel opties op de markt en sommige producten hebben bepaalde variaties in grootte, dikte, breedte, toepassing, bevestiging en zelfs productie. Om het beste type en formaat te kiezen is het noodzakelijk om te analyseren of het product in alle omgevingen of alleen in enkele ruimtes zal zijn. Besteed aandacht aan de vraag of de circulatie van mensen en of het gebied dat de vloer zal krijgen dagelijks contact heeft met water. De keuze kan worden gemaakt met betrekking tot de hardheid van elke soort. Als het een druk bezocht gebied is, wordt een donkerdere vloer aangegeven, want hoe donkerder het hout, hoe dichter en bestendiger het zal zijn. Aan de andere kant zijn houtsoorten in lichtere kleuren meestal zachter en delicater.

Belangrijkste zorg
Badkamer, keuken en buitenruimte zijn omgevingen die meer zorg vragen voor de coating, vooral als het gaat om hout. Omdat het overtollige vocht het uiterlijk en de duurzaamheid van het hout aantast, is het aan te raden het niet te gebruiken in gebieden met overtollig vocht. Gebruik bij het reinigen van houten vloeren een zachte borstel of een licht bevochtigde doek. Schoonmaken kan dagelijks, maar de bekleding mag nooit in de was worden gezet. Wat de duurzaamheid betreft, moet een goed onderhouden vloer 20 tot 30 jaar meegaan.Het is ook de moeite waard om te vragen naar de revitaliserings- en schraapmogelijkheden, die kunnen worden gedaan (afhankelijk van het type en de fabrikant).

Schimmels en bacteriën
Een goede behandeling en droging van het hout bij de fabricage elimineert de aantasting van xylophagische dieren. Echter, als er eenmaal een schimmel is, voornamelijk vanwege de vochtigheid, beginnen de bladen af te schilferen, worden de lichtere houtsoorten donker en kunnen er kleine gaatjes in de vloer worden waargenomen. Om de verschijning van schimmels, bacteriën en anderen te voorkomen, moet u de houten vloer niet in de was zetten. Wanneer het hout zich buiten het huis bevindt, mag het niet worden bedekt met plastic of een product dat de vloer niet laat ademen.