Onderhoud van houten vloeren

Zorg ervoor dat uw vloer in goede conditie blijft

Het onderhouden van uw vloer, of deze nu geschuurd of geborsteld is en vervolgens gelakt of geolied, vergt op lange termijn relatief weinig werk, maar is essentieel om de vloer in optimale staat te houden. Houtwaerd staat voor u klaar om u te informeren over de beste methoden om uw vloer in topconditie te houden. 

Voordat een natuurlijke vloer in uw huis wordt gelegd, ondergaat deze verschillende behandelingen in de productie, soms ook naar uw eigen voorkeur afgewerkt. Het schuren van een houten vloer resulteert bijvoorbeeld in een glad oppervlak, perfect voor een moderne uitstraling. Een geborstelde houten vloer daarentegen accentueert juist het natuurlijke karakter door zichtbaar en voelbaar reliëf, met een meer ambachtelijke uitstraling. Daarnaast zijn er diverse verouderde vloeren op de markt, waarbij het hout bewerkt is zodat het lijkt alsof de vloer eeuwenoud is. Voor de afwerking heeft u de keuze uit lak, olie of een combinatie van beide. Hierin zijn ontelbare kleuren, glansgraden en mogelijkheden beschikbaar.

Er zijn verschillende soorten oliën beschikbaar, zoals oxidatief drogende olie in één- of twee-componentensystemen, die in één of meerdere lagen kunnen worden aangebracht. Daarnaast wordt industriële UV-olie als afwerkingssysteem gebruikt door parketfabrieken. Veel oliën bevatten een wascomponent, zoals hardwasolie, die zorgt voor een goede bescherming tegen krassen en vloeistoffen zoals water, koffie, cola en rode wijn. De vloerolie is verkrijgbaar in ultramat, mat en zijdeglans, waardoor een breed scala aan designs en uitstralingen mogelijk is.

Combinatie van olie & lak is ook mogelijk

Heeft u een druk huishouden met kinderen en huisdieren? Dan kan een combinatie van lak en olie een goede optie zijn. De vloer wordt eerst behandeld met olie in de gewenste kleur en vervolgens voorzien van een slijtvaste laklaag. Zo combineert u de warme uitstraling van olie met de duurzaamheid van lak. U kunt met een gerust hart uw huisdieren over bijvoorbeeld uw lamelparket laten rondrennen zonder u zorgen te maken over de vloer.

Voorkom beschadigingen: enkele tips

Het is verstandig om onderstaande tips in acht te nemen. Hiermee verlengt u de levensduur van uw vloer, blijft deze langer mooi en voorkomt u dat er vroegtijdig grootschalig onderhoud nodig is.

  • Leg droogloopmatten bij de buitendeuren om inloop van zand, vuil en vocht te beperken.
  • Gebruik onderleggers onder bureaustoelen met wieltjes.
  • Voorzie stoelen en ander meubilair dat vaak verschoven wordt van goede beschermviltjes.
  • Verwijder gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk.

Geoliede houten vloeren zijn onderhoudsvriendelijk. Reiniging en onderhoud zijn eenvoudig en effectief. Naast stofzuigen kan de vloer indien nodig gereinigd worden met een neutrale parketreiniger.

Afhankelijk van belasting en kleur van de vloer kunt u periodiek onderhoud plegen met onderhoudsolie in naturel of een gekleurde variant. Dit kan handmatig en plaatselijk worden uitgevoerd. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Uiteraard kan Houtwaerd ook het periodiek onderhoud van uw houten vloer verzorgen.

rotterdam-visgraatvloer-torenflat-houtwaerd--1-1