Houten vloer en vloerverwarming

Houten vloeren zijn perfect te combineren met alle soorten vloerverwarming en vloerkoeling, zowel in nieuwbouw als renovatieprojecten. Voor veel consumenten, bouwers en beheerders van zakelijk vastgoed zijn duurzaamheid en comfort belangrijk. Door te kiezen voor een houten vloer, kiest men voor beide. Dit maakt het een sterke combinatie!

Een houten vloer is een veel duurzamere keuze dan bijvoorbeeld PVC of tegels. Bomen nemen CO2 op en geven zuurstof terug. In 1 m³ hout wordt 1 ton CO2 opgeslagen, en dit blijft in het hout totdat het verbrandt of vergaat. Omdat een houten vloer een leven lang meegaat, is verbranden niet nodig (lees ook het blog over waarom CO2-reductie zo belangrijk is).

De productie van een houten vloer is veel minder milieubelastend dan die van andere harde vloerbedekkingen. Bij het oogsten en verwerken van bomen tot diverse soorten houten vloeren wordt de minste energie verbruikt van alle vloersoorten, omdat de grondstof meteen het eindproduct is.

Houten vloeren veroorzaken geen milieuvervuilende en energie-intensieve productieprocessen. Bovendien gaat een houten vloer veel langer mee. Mocht je toch iets anders willen met je vloer, dan kun je hem opnieuw laten lakken of oliën, waardoor je met minimale kosten en inspanning een geheel nieuwe, duurzame vloer hebt.

Lagere energiekosten in gebruik

Met de huidige energieprijzen is het, zelfs in goed geïsoleerde woningen, belangrijk om zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Een houten vloer betaalt zich vanaf het begin terug door lagere stookkosten. Een houten vloer isoleert, neemt warmte snel op en houdt deze langer vast. Het hout heeft een bufferende werking, waardoor de vloer behaaglijk warm blijft, zelfs als de thermostaat is uitgeschakeld. Hierdoor hoeft de thermostaat minder vaak aan te slaan. Dit zorgt voor comfort en geen koude voeten wanneer gekozen is voor een massief houten vloer.

houten-vloer-en-vloerverwarming2