Duurzame houten vloeren

Een houten vloer is oersterk en zeer duurzaam! In deze blog geven wij u tips om uw vloer zo mooi mogelijk te houden. 

Tip 1: Het is belangrijk om een goede entreemat te plaatsen bij elke buitendeur

Een goede droogloopmat neemt niet alleen vuil op, maar ook vocht. Welke mat het meest geschikt is, hangt volledig af van uw woonsituatie en woonstijl. Heeft u bijvoorbeeld jonge kinderen of huisdieren? Dan is er vaak veel inloop van zand, wat krassen kan veroorzaken. Of heeft u schoolgaande kinderen die soms kletsnat thuiskomen? Dan is een goed absorberende entreemat een goed idee. Entreematten zijn verkrijgbaar in diverse kwaliteiten, kleuren, dessins en afmetingen, en kunnen zelfs op maat worden gesneden. Bovendien zijn entreematten eenvoudig te reinigen; meestal is stofzuigen voldoende.

Tip 2: Plaats viltjes onder al het meubilair dat schuift

Een stoel aan de eettafel die altijd op dezelfde manier heen en weer schuift, kan krassen veroorzaken, vooral als de stoel een metalen of houten stoelpoot heeft. Het gebruik van vilt voorkomt deze krassen. Ook fauteuils, banken en tafels kunt u beter voorzien van vilt, omdat voorkomen beter is dan repareren.

Tip 3: Maak de vloer regelmatig schoon met het juiste onderhoudsmiddel

Bij de aankoop van een houten vloer zijn er diverse afwerkingsmogelijkheden, zoals olie, lak, hardwaxolie of was. Elk type afwerking vereist een specifiek onderhoudsmiddel. Houtwaerd geeft u graag advies over welk onderhoudsmiddel het meest geschikt is voor uw vloer. 

Tip 4: Houd de relatieve luchtvochtigheid op het juiste niveau

In de winter daalt de relatieve luchtvochtigheid in huis. Een te laag percentage is niet alleen ongezond voor de bewoners, maar kan ook schadelijk zijn voor het hout in huis. Houd daarom altijd de luchtvochtigheid in de gaten met een hygrometer en voeg, indien nodig, vocht toe met behulp van een luchtbevochtiger. U kunt hier meer over lezen in dit artikel.

Tip 5: Dep vocht zo snel mogelijk op

Heeft u water gemorst? Heeft de hond zijn waterbak omgestoten? Of heeft een bezoeker zijn paraplu in de woonkamer geopend? Geen paniek! Uw houten vloer kan wel tegen een stootje. Maar laat het water niet te lang liggen en neem het zo snel mogelijk op. Voor huisdieren raden wij aan om de voerbakjes op een placemat te plaatsen, dit is hygiënischer.

Is uw vloer niet meer mooi? Houtwaerd is ook sterk in renovatie en periodiek onderhoud van bestaande vloeren. 

Duurzame houten vloeren